Bộ đề thi giữa học kỳ 2 môn tiếng Anh lớp 10 năm học 2020 – 2021 gồm 5 đề kiểm tra có đáp án kèm theo giành riêng cho những em học viên lớp 10 thử sức nhằm kiểm tra kỹ năng và củng cố kiến thức và kỹ năng môn Tiếng Anh.

Qua đây, những những bạn sẽ biết được cấu trúc đề, làm quen với những dạng câu hỏi và bài tập mở rộng. Chúc những bạn ôn tập và đạt được kết quả cao trong kỳ thi tới đây.

Bộ đề thi giữa kỳ 2 môn tiếng Anh lớp 10 năm 2020 – 2021

  • Đề thi giữa học kì 2 môn tiếng Anh lớp 10 – Đề 1
    • Đề kiểm tra giữa học kỳ 2 lớp 10 môn tiếng Anh
    • Đáp án đề thi giữa kì 2 môn tiếng Anh lớp 10
  • Đề thi giữa học kì 2 môn tiếng Anh lớp 10 – Đề 2
    • Đề kiểm tra giữa học kỳ 2 lớp 10 môn tiếng Anh
    • Đáp án đề thi giữa kì 2 lớp 10 môn tiếng Anh

Đề thi giữa học kì 2 môn tiếng Anh lớp 10 – Đề 1

Đề kiểm tra giữa học kỳ 2 lớp 10 môn tiếng Anh

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others.

1. A. passed

B. watched

C. played

D. washed

2. A. proud

B. about

C. around

D. would

3. A. market

B. depart

C. card

D. scare

4. A. entrance

B. paddy

C. bamboo

D. banyan

5. A. problem

B. love

C. box

D. hobby

II. Choose the best answer from the four options given ( marked A, B, C, D) to complete each sentence.

6. My house __________- in 1986.

A. is built

B. was building

C. was built

D. has been built

7. The doctor ______ me not to stay up too late at night.

A. advised

B. suggested

C. insisted

D. forced

8. Tomorrow we’ll go to Noi Bai Airport to meet Maryam, ___________ comes from Malaysia.

A. who

B. whom

C. whose

D. that

9. His house looks very large and beautiful. It is ________ house.

A. a seven-room

B. a seven-rooms

C. seven room

D. seven rooms

10. If you get up early, you _______ late.

A.weren’t

B. wouldn’t be

C. aren’t

D. won’t be

11. It’s very hot today. I wish I ________ on the beach now.

A. am

B. was

C. were

D. had been

12. When he lived in the city, he ______to the theater twice a week.

A. uses to go

B. has gone

C. used to go

D. was going

13. My father asked us ___________too much time playing computer games.

A. not to spending

B. did not spend

C. not to spend

D. to not spend

14. Hoai can not remember the name of the restaurant _____ she ate her favorite roasted
duck.

A. which

B. whose

C. whom

D. where

15. If I were a flower, I____a sunflower.

A. was

B. were

C. will be

D. would be

16. Nobody went to the party, __________-?

A. does he

B. do they

C. didn’t they

D. did they

17. It is nearly 3 months ______ he visited his parents.

A. while

B. during

C. since

D. when

18. _________ population is another unpleasant result we have to solve.

A. Increased

B. Increasing

C. The increase

D. To increase

19. If we ________ enough time, we’ll study this exercise more carefully.

A. will have

B. have C. had

D. would

20. What would you do, if you ______ a UFO?

A. see

B. saw

C. would see

D. had seen

III. Identify the underlined word/ phrase (A or B, C, D) need correcting to become an exactone.

21. The picture(A) was painting(B) by (C) Michael last year (D).

22. There’s(A) the woman(B) who she (C) sold me (D) the handbag.

23. Mr. Smith(A) is going to buy(B) a new Japanese (C) car, doesn’t he (D)?

24. I met(A) a lot of interesting(B) people while (C )I was studying at (D) Ho Chi Minh City.

25. If(A) I were you(B) , I didn’t (C) buy that expensive (D) car.

IV. Read the following passage, then choose the correct answer to questions.

I went to Australia on a student program last year and I like to (26) _______ you about it. I was very (27)_______ when I knew I was going to Australia because I had never been there before. I didn’t think about the problems of speaking English (28)_______ I meet my host family. At first I couldn’t communicate with them because my English was so bad. All the five years I had been learning English wasn’t much used at all (29)_______ we didn’t have real practice at school. Even though my grammar was good, my pronunciation wasn’t. My problem is (30)_______ “l” and “r”. For example, Australian people often asked “What do you eat in Vietnam?” I wanted to tell them that we eat rice, but they didn’t understand when I said “We eat lice”…

26. A. say B. tell C. talk D. speak
27. A. exciting B. excites C. excited D. excite
28. A. after B. until C. when D. while
29. A. although B. even C. because D. so
30. A. pronuncing B. speaking C. reading D. telling

V. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first one.

31. People say that they bought this shop last year.

=> It is ____________________________________

32. “How much do you think it will cost?” he said to me.

=> He asked me __________________________

33. Mr.Brown’s team has lost the trò chơi. He looks very sad.

=> Mr. Brown whose___________________________

34. Do you know the man who sat next to me at Nam‟s birthday party last night?

=> You know_______________________________

35. It takes Minh 2 hours to do his homework every day.

=> Minh spends____________________________

36. We were late for school because of the heavy rain.

=> Because it___________________________

37. My mother used to make us clean the house.

=> We used _________________________

38. “I’m working in a restaurant, and don’t care much for it.” she said

She said _____________________

39. It’s two years since I last spoke to her.

I haven’t_______________________

40. Going swimming in the river in the summer is interesting.

It____________________________

VI. Read the passage, and choose the correct answer A, B, C or D for each question.

Why we believe in astrology

People believe in astrology because it offers many desirable things such as information and assurance about the future.

Astrology claims that nothing in life is coincidental and everything that occurs to us happens for a particular reason. Astrology can provide us some good answers as to why these things happen to us and it can also predict them in advance. In this way, astrology actually helps people to understand the world around them much better.

As practiced today, astrology can work quite well. Most of the people who visit astrologers or read their horoscopes regularly end up feeling happy and satisfied. This does not mean that the astrologers have accurately predicted the individuals’ future based on their horoscope dates, but it means that having a horoscope explained can be actually a very fulfilling experience.

People enjoy reading their horoscope forecasts and this often leads to changes in personalities, behaviors and decision-making processes. Astrology can be a real lifesaver because it lets you know of the future obstacles and problems in advance. It is up to you whether you want to believe the advice and precautions suggested in a horoscope reading and save yourself from the pain without doing much.

Astrology takes into account two major aspects – our birth potential and the effects of the planets and the stars on our personal horoscope. It can help us choose the right career and education path for us, in order to make a good and successful life.

Last but not least, we believe in astrology because it’s about us. My horoscope is like a blueprint of my life that got created precisely at the time I was born. That means that my birth chart is as unique as my fingerprints are. Each planet’s placement in my horoscope can reveal a lot about my personality and destiny.

41. Astrology claims that nothing in life is happening by chance because _________.

A. everything that occurs to us happens for no particular reason

B. life can provide us some good reasons why these things happen to us

C. it can help us predict our life in advance

D. people can understand the world around them much better

42. After visiting astrologers, people often feel and satisfied because ___________.

A. having a horoscope explained can be a satisfied experience

B. they have had their future predicted accurately based on their horoscope dates

C. they have had astrologers read their horoscopes regularly

D. astrologers help them understand the world much better on their own

43. All of the following about astrology are correct EXCEPT that _________.

A. it lets you know of the future obstacles and problems in advance

B. you must believe the advice and precautions suggested in a horoscope reading

C. it considers our birth potential and the effects of the stars on our personal horoscope

D. it may help us make a good and successful life

44. All of us believe and enjoy in astrology because _________.

A. it can reveal our exact personality and destiny

B. we know how our horoscope to be formed at the beginning

C. our fingerprints make our birth chart unique in the horoscope

D. our horoscope reading is unique based on the planet’s position

45. The word “blueprint” in the last paragraph is closest in meaning to _________.

A. a design for a building

B. a description of something

C. a copy or print of something

D. a print of something in blue

Đáp án đề thi giữa kì 2 môn tiếng Anh lớp 10

1 – C;

2 – D;

3 – D;

4 – A;

5 – B;

6 – C;

7 – A;

8 – A;

9 – A;

10 – D;

11 – C;

12 – C;

13 – C;

14 – D;

15 – D;

16 – D;

17 – C;

18 – B;

19 – B;

20 – B;

21 – B;

22 – C;

23 – D;

24 – D;

25 – C;

26 – B;

27 – C;

28 – B;

29 – C;

30 – A;

31 – It is said that they bought this shop last year.

32 – He asked me how much I thought it would cost.

33 – Mr. Brown whose team has lost the trò chơi looks very sad.

34 – You know the man who sat next to me at Nam’s birthday party last night, don’t you?

35 – Minh spends 2 hours doing his homework every day.

36 – Because it rained heavily, we were late for school.

37 – We used to be made to clean the house by my mother.

38 – She said that she was working in a restaurant and didn’t care much for it.

39 – I haven’t spoken to her for two years.

40 – It is interesting to go swimming in the river in the summer.

41 – C

42 – A

43 – B

44 – D

45 – B

Đề thi giữa học kì 2 môn tiếng Anh lớp 10 – Đề 2

Đề kiểm tra giữa học kỳ 2 lớp 10 môn tiếng Anh

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 1.

A. public

B. disease

C. needle

D. cancer

Question 2.

A. newspaper

B. understand

C. volunteer

D. interact

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 3.

A. contestant

B. fan

C. collapse

D. balance

Question 4.

A. homemaker

B. honor

C. honesty

D. hour

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 5 . While I looked for my mobile phone, I remembered that I had left it at Jenny’s house.

A. my

B.looked

C. Jenny’s

D. had left

Question 6 . The Internet helps us to interact _______ people all around the world.

A. on

B. in

C. with

D. of

Question 7. The Healthy Eating Pyramid shows that you should eat much foods from its bottom part.

A, shows

B.eat

C. its

D. much

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word/phrase CLOSEST in meaning to the underlined word in each of the following questions.

Question 8. Your room is so cluttered. You should tidy it up immediately.

A. messy

B.clean

C. confined

D. unique

Question 9. There is evidence that acupuncture can ease pain.

A. promote

B. boost

C. stop

D. cause

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer that best completes each of the following questions.

Question 10. A film which is made by photographing a series of changing drawings is called a

A. drama

B. cartoon

C. comedy

D. documentary

Question 11. The teacher turned up after we ______ for him for over 30 minutes.

A. waited

B. was waiting

C. have waited

D. had waited

Question 12. Let’s pray for those who are not so fortunate as ourselves – the sick, the old, and the ______.

A. needed

B. needy

C. needing

D. need

Question 13. Now, everybody, stop ______ and listen to me please.

A. talk

B. to talk

C. talking

D. talked

Question 14. The press did not mention the ______ of the damage caused by the recent floods.

A. quality

B. range

C. extent

D. amount

Question 15. If enough precaution had been taken, the acupuncture treatment ______ him.

A. could have rescued

B. will rescue

C. could rescue

D. would have rescue

Question 16. Mathew was forced ______ from his position of the manager due to his serious illness.

A. resigning

B. being resigned

C. to resign

D. to be resigned

Question 17. The water supply of this mountainous village has failed to ______ average purity requirements.

A. meet

B. keep

C. hold

D. hit

Question 18. Many students at my school took part in providing education ______ disadvantaged children in rural and mountainous areas.

A. of

B. with

C. to

D. for

Question 19. Our class ______ a trip to the countryside 2 weeks ago.

A. had

B. have

C. are having

D. have had

Question 20. The Phat Diem cathedral ______ with sparkling snowflakes and colored lights to celebrate Christmas.

A. has been decorating

B. was decorated

C. are decorated

D. will decorate

Question 21. Tom said that he ______ with a friend at 9 o’clock the night before.

A. is staying

B. had been staying

C. was staying

D. has been staying

Read the passage carefully and choose the correct answer for these following questions.

FOOD AROUND THE WORLD

It isn’t amazing how much time we spend talking about food? “Have you ever eaten …?”, “What do you have for lunch?” and so on. And yet, when you travel from one country to another, you find that people have quite different feelings about food. People often feel that what they eat is normal, and what other people eat is strange and silly. In most parts of Asia, for example, no meal is complete without rice. In England, people eat potatoes every day. In the Middle East, bread is the main part of every meal. Eating becomes a habit which is difficult to change. Americans like to drink a lot of orange juice and coffee. The English drink tea four or five times a day. Australians drink large amounts of beer and the French drink wine every day.

The sorts of meat people like to eat also differ from one country to another. Horse meat is thought to be delicious in France. In Hong Kong, some people enjoy eating snakes. New Zealanders eat sheep, but never eat goat meat. The Japanese don’t like to eat sheep meat because of its smell, but they enjoy eating raw fish. So it seems that although eating is a topic that we can talk about for hours, there is a little common sense in what we say about it. People everywhere enjoy what they have always eaten, and there is very little we can do to change our eating habit.

Question 22. What is the main idea of the text?

A. People have the same feelings about food.

B. People think about food differently.

C. People think that no meal is perfect without rice.

Question 23. According to the writer, where is bread the main food?

A. In Asia

B. In nhật bản

C. In Middle East

Question 24. Which of these people drink wine every day?

A. Americans

B. Australians

C. The French

Question 25. Which is popular food in nhật bản?

A. Fish

B. Horse meat

C. Goat meat

Question 26. How does the writer conclude about our eating habit?

A. Our eating habit is difficult to change.

B. People everywhere enjoy eating new food.

C. We can change our eating habit easily.

B. PHẦN TỰ LUẬN ( 3,5 POINTS)

I. Fill each of the numbered blanks in the following passage. Use only one word in each space.( 1,5 points)

watching  healthy     simple    physically    However    off   to    watching   boring   Therefore

With good food habits and daily physical activity you will be well on your way to a (27)_______ life. Easy to say, but sometimes not so easy to do! Our busy lifestyles can be hard on our family’s health. Rushing to and from school and work can make it hard to find time to be (28)_______ active. We can also slip into the habit of choosing unhealthy snacks and take-away foods or spending our không tính tiền time (29)_______ TV or in front of the computer. (30)_______, these choices can be dangerous for our health and our children’s health – both now and in the long-term. That’s why it’s so important to stop, take stock and make a conscious decision to follow a healthy lifestyle. There are five (31)______ ways for your family to lead a healthy lifestyle and get back on track:

a. Get active each day

b. Choose water as a drink

c. Eat more fruit and vegetables

d. Switch (32)_______ the screen and get active

e. Eat fewer snacks and select healthier alternatives

(Adapted from https://www.healthykids.nsw.gov.au/)

II. Rewrite the following sentences using the words given without changing the original meaning ( 2 points)

Question 33 : Keeping the environment clean is very important.

It’s …………………………………………………………………………………..

Question 34 : We read the book, then we wrote the assignment.

Before …………………………………………………………………………….

Question 35: A temporary manager is running the shop at the moment.

The shop …………………………………………………………………………

Question 36 : In the middle of our lunch there was a knock at the door.

While……………………………………………………………………………….

Question 37: “ I gave you these flowers yesterday in your wedding anniversary,” Marry said to me.

(change into “Reported Speech”)

Mary told me………………………………………

Đáp án đề thi giữa kì 2 lớp 10 môn tiếng Anh

CÂU

ĐÁP ÁN

CÂU

ĐÁP ÁN

CÂU 01

B

CÂU 24

C

CÂU 02

A

CÂU 25

A

CÂU 03

A

CÂU 26

A

CÂU 04

A

CÂU 27

healthy

CÂU 05

B

CÂU 28

physically

CÂU 06

C

CÂU 29

watching

CÂU 07

D

CÂU 30

However

CÂU 08

A

CÂU 31

simple

CÂU 09

C

CÂU 32

off

CÂU 10

B

CÂU 33

It’s important to keep the environment clean.

CÂU 11

D

CÂU 34

Before we wrote the assignment, we had read the book.

CÂU 12

B

Câu 35

The shop is being run by a temporary manager at the moment

CÂU 13

C

Câu 36

While we were having lunch, there was a knock at the door.

CÂU 14

C

Câu 37

Mary told me she had given me those flowers the day before in my wedding anniversary.

CÂU 15

A

CÂU 16

C

CÂU 17

A

CÂU 18

D

CÂU 19

A

CÂU 20

B

CÂU 21

B

CÂU 22

B

CÂU 23

C

…………..

Mời những bạn tải file tài liệu để xem thêm nội dung chi tiết

Có thể bạn quan tâm:

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *